Zaterdag 29 September

Deuren: 19:19 Voorstelling: 20:20

Kristien Hemmerechts, Sylvie De Pauw, Jean-Yves Cornet, Bart Maris

Brave Maria Hollywood

Maria Nys was de eerste Belgische Hollywood wife. Ze werd geboren in Kortrijk, woonde de eerste zestien jaar van haar leven in Bellem (Aalter), maar vluchtte in september 1914 samen met haar moeder en drie zussen naar Engeland. Haar vader bleef achter, om te redden wat er te redden viel van zijn textielfabriek. In Engeland leerde Maria Aldous Huxley kennen, auteur van het wereldberoemde Brave New World, dat hij toen uiteraard nog moest gaan schrijven.
Ze trouwden, kregen een zoon en bleven samen tot aan haar dood in 1955. Toen Huxley scenarist werd in Hollywood, reisde Maria met hem mee en zo werd ze een Hollywood wife. Ze werden bevriend met de Stravinsky’s en Gary Cooper. Maria heeft heel veel brieven geschreven naar het thuisfront. De prachtigste passages eruit vormen de inspiratiebron voor deze voorstelling, die als titel Brave Maria Hollywood kreeg.
Kristien Hemmerechts vertelt; sopraan Sylvie De Pauw, pianist Jean-Yves Cornet en jazz-trompettist Bart Maris brengen muziek die speciaal voor de voorstelling door hen werd gecomponeerd. De voorstelling brengt een hommage aan een intelligente, sensuele en avontuurlijke vrouw van wie het levensverhaal veel te weinig gekend is.

In samenwerking met