Zaterdag 2 Maart

Deuren: 19:19 Voorstelling: 20:20

Jaune Toujours

Europeana

Jaune Toujours evolueerde in een periode van 20 jaar van een band met Brusselse cultstatus naar een internationaal geapprecieerde kwaliteitsband binnen het live circuit. Hun explosieve, stedelijke mengeling van muziekgenres en talen bekoort publiek en pers tot ver buiten de landsgrenzen. Met de energie van een rockgroep (zonder gitaren!) het improvisatieplezier van een jazzcombo, de open-mindedness van een wereldmuziekgroep en het charisma van de straatmuzikant belten ze hun poëtisch pertinente samenlevingsbeschouwingen van de daken. Voeg daar een snuif typisch Brusselse zelfrelativering aan toe en je weet op welk feestje je bent. Zoals ook te horen is op hun nieuwste album Europeana.

De titel Europeana houdt verband met de actualiteit, maar ook met tournees van Jaune Toujours in Canada, waar het publiek (veelal 2e, 3e, 4e generatie Europese migranten) hun muziek zowel vertrouwd (de klanken en het instrumentarium van “the old continent”) als exotisch vindt (een heel eigen, actuele mix, gedistilleerd vanuit allerlei invloeden). En aangezien het sowieso moeilijk is om Jaune Toujours te klasseren, waarom dan geen nieuwe muziekterm bedenken? Europeana dus, naar analogie met of net tegenover een stijl als Americana.

Muziekrecensent Philippe De Cleen: “Jaune Toujours, met roots in wereldstad Brussel, grijpt de sociopolitieke actualiteit aan en staat voor een door en door realistische maar kritische kijk op de dingen. Dat siert hen, die maatschappelijke bewogenheid die ook nog eens goed in het oor liggende, aangename en uiterst toegankelijke muziek oplevert. De band – live altijd een feestje (ja, ja, er wordt plaats gemaakt om te dansen !) – staat voor een beresterke, overtuigende hutsepot van genres, motieven en stijlen: een ratjetoe van rock, jazz, punk, ska, afro, dub, reggae, soul en roots, die door de unieke Jaune Toujours- blender gaan.”

“Terwijl veel andere bands niet zelden een loutere kopie zijn van, ligt dat bij Jaune Toujours best wel wat anders. Het verschil zit hem onder meer in de frisse instelling en aanpak, met composities afwisselend in het Engels , Frans en zelfs Nederlands. Vrijwel nergens vind je een band waarvan het muzikale palet zo divers is, met o.m. ska, balkan, oriëntaalse drift en ontsporing en funky jazz.”

Jaune Toujours gaat voor de meest uiteenlopende muziekjes. De band laat zich voorstaan op een sociale, door het leven gerijpte boodschap.. De manier waarop de groep de meest uiteenlopende onderwerpen op muziek zet: fileproblemen, het einde van de zomer, malaise in nieuws en media. Terwijl Jaune Toujours wel tekent voor een energieke, opzwepende sound die op het nieuwe album volop aanwezig is. En de band zegt nog altijd waar het op staat: mensenrechten worden strijdvaardig aangekaart en het politieke systeem wordt vlot op de korrel genomen. Niet zelden moeten we daarbij denken aan inspiratiebronnen als The Clash of Manu Chao. Niet toevallig, want de gedeelde ideologie en maatschappijkritische insteek en muzikale achtergrond is best herkenbaar als Jaune Toujours door de boxen knalt. Zet je oren wijd open en laat jezelf bedwelmen door een van de meest feestelijk funky livebands die ons kleine Belgenlandje rijk is, habibi!”

Verwacht je aan echte Europeana : kick-ass roots op accordeon, drum, bas en blazers, recht uit het hart van Europa. Maar zonder taal- of andere grenzen met teksten in het Frans, Engels, en Nederlands.

The London Evening Standard: "with a party band such as this, there’s clearly a lot more going on in Brussels than EU legislation and the Brexit negotiations”

RnR Magzine: "Ladies and gentlemen, welcome to Donald Trump`s worst nightmare `Funky Brussels’ "

Le Suricate: "Fini la morosité, la noirceur et la déprime, cette fois, on est parti pour danser! “

daMusic: "Fans van Mano Negra, Les Négresses Vertes, Taraf De Haidouks, maar ook die van The Specials of The Clash zullen deze intercontinentale plaat zeker kunnen smaken"

Jaune Toujours Line-up:
zang & accordeon Piet Maris
drum & percussie Théophane Raballand
contrabas Mathieu Verkaeren
sopraansax & klarinetten Mattias Laga
trompetten Bart Maris