Zaterdag 23 Oktober

Deuren: 19u19, concert: 20u20

Hans Mortelmans

Brassens volgens...

Hans Mortelmans is geen onbekende bij Arscene. De vorige twee keren mochten we al genieten van deze ‘droog`-humoristische bard met z’n sappig Antwerps en Django-gitaar.
Mortelmans is al jaren gebeten door de muziek van Georges Brassens. Hij nam 6 CD`s op met eigen liederen waarin de geest van Brassens altijd terug te vinden was.
Vandaag is het tijd voor een eerbetoon aan zijn grootmeester met een reeks concerten om de 100ste verjaardag van Georges Brassens (°22/10/1921) in stijl te vieren.

Hans ging 20 jaar geleden in de leer bij Koen De Cauter, een vermaard Brassofiel. Vele uren samen mondden uit in een mooie vriendschap.
Mortelmans leerde van Koen de finesse van het gitaarspel. Met de muziek van Django, Georges, Wannes, Omara, João en Compay in het achterhoofd creëerde hij een persoonlijk universum: wereldmuziek die toch helemaal van hier is.
Hij speelde de afgelopen jaren vooral eigen liederen met zijn trouwe zeskoppige ‘& Groep’ maar richt zich in 2021-2022 op de essentie van de muziek van Brassens.
Het chanson van Georges Brassens is er voor jong en oud: het is speels en serieus tegelijk, eerder ongemanierd dan braaf, meer tegendraads dan meegaand.
Georges Brassens zelf blijft natuurlijk meesterlijk ontsnappen aan wat voor interpretatie ook: een rebel zonder schandalen, een monogame libertijn, een revolutionair die revoluties haat (te veel volk!), een atheïst die niet kan zwijgen over god, een eenzaat met veel vrienden…
Hans Mortelmans vertaalt sinds jaar en dag de chansons van Brassens en opent zo voor velen een wereld die tot nu verborgen bleef, misschien omdat het Frans en de poëzie van Georges Brassens heel wat aandacht vraagt. En die eenvoudige muziek?

"On m`a souvent reproché d`écrire une musique facile. J`ai déjà dit à plusieurs
reprises et, puisque vous permettez de le faire, je vais le redire: ceux qui disent que
mes musiques sont toujours les mêmes ou que mes musiques sont inexistantes sont
des connards! Je l`ai déjà dit, je suis obligé de le répéter.
" (Georges Brassens, 1974)

De muziek van Brassens is minstens zo mooi, gelaagd en muzikaal als zijn teksten. `Kampvuurdeunen` volgens sommigen, `jazz` roepen anderen. Misschien hebben ze het allemaal mis…

Hans Mortelmans laat zich begeleiden door Lodewijk Dedain (tweede gitaar) en Pieter Mortier (contrabas).
Het geeft de muziek een vertrouwde atmosfeer maar menig Brassenskenner zal verrast worden door vele nieuwe, frisse arrangementen.

website: http://www.hansmortelmans.be/brassens
VI.BE: https://vi.be/platform/hansmortelmans
Facebook: https://www.facebook.com/Hans-Mortelmans-160622317394991

De voorstelling was bij het afsluiten van de on-line reservaties nog niet uitverkocht
We raden je aan een mail te sturen naar info@arscene.be of langs te komen bij het openen van de deuren.